sâmbătă, 7 noiembrie 2009

Stocarea deşeurilor industriale



Gestiunea deşeurilor industriale produse constă în valorificare (reciclare), stocare, depozitare finală, încinerare. Ponderea acestor opţiuni este în medie aproximativ aceeaşi în fiecare an:

  • depozitare 81,0%
  • valorificare 15,0%
  • stocare temporară 3,3%
  • încinerare 0,7%.

La sfarşitul anului 1999 se găseau în stoc în cadrul unitaţilor economice producatoare de deşeuri, peste 18 milioane tone de deşeuri.


Suprafeţe totale de teren ocupate cu deşeuri industriale


Depozitarea deşeurilor pe teren descoperit reprezintă calea cea mai importantă pentru eliminarea deşeurilor industriale în Romania, peste 80% din deşeurile generate fiind depozitate în fiecare an. Astfel, în decursul anilor, s-a acumulat o cantitate foarte mare de deşeuri în depozitele existente.

In prezent, în Romania sunt înregistrate 951 depozite industriale care ocupa peste 11000 ha.

Cele mai numeroase depozite de deşeuri industriale (354) sunt simple (de obicei, platforme betonate); de asemenea, există un numar mare de halde de steril minier (251) şi iazuri de decantare/bataluri (209). Cea mai mare parte a depozitelor industriale (aproximativ 76%) ocupă suprafete relativ mici de teren (pana in 5 ha).

Tabelul 7.1 prezintă situaţia depozitelor de deşeuri industriale, pe categorii precum şi suprafeţele ocupate.


Tabel 7.1. Situatia depozitelor de deşeuri industriale

Depozite industriale

Iazuri de decantare

Halde de steril

Halde de zgură şi cenuşă

Depozite simple

Depozite subterane

Total

Număr

209

251

108

354

29

951

Suprafaţa ocupată (ha)

2466

5932

2823

748

17

11986


(Date furnizate de MAPM)

Doar 30% din depozitele industriale deţin autorizaţie de funcţionare. Restul funcţioneaza fără autorizaţie, deşi multe dintre acestea sunt amplasate necorespunzator şi nu sunt depozite controlate. De exemplu, 34% din depozitele industriale sunt amplasate intravilan, iar 6% din depozitele industriale sunt amplasate pe malul unor cursuri de apă. Doar 60% din depozite sunt în afara localităţilor (figura 7.2).

Din totalul depozitelor de deşeuri industriale, cel puţin 50 nu dispun de nici un fel de amenajare pentru protecţia mediului, iar cele mai multe sunt doar împrejmuite. Unele dintre depozite au una sau mai multe amenajări speciale (impermeabilizare, drenuri, canal de gardă, foraj de monitorizare), dar foarte puţine dispun de toate amenajările astfel încât să îndeplinească condiţiile necesare pentru protecţia calitaţii mediului.

Haldele de zgură şi cenuşă de termocentrală sunt depozitele cu cele mai numeroase amenajări: impermeabilizare cu substrat mineral, sistem de drenuri pentru colectarea levigatului, diguri pentru stabilitate, foraje de urmărire a apei freatice, sisteme de stropire a suprafeţei. De asemenea, există unele depozite de deşeuri chimice şi metalurgice, pături de uscare sau bătaluri pentru diferite tipuri de nămoluri, care sunt proiectate cu amenajări pentru protecţia apelor.

In anul 1999 au fost înregistrate 83 depozite industriale pentru deşeuri periculoase în 30 de judeţe, ocupând o suprafaţă totală de aproximativ 450 ha.

Judeţele cu cele mai numeroase depozite de deşeuri industriale periculoase sunt: Prahova (7 depozite), Alba, Argeş şi Vaslui (cate 6 depozite) şi Timiş (5 depozite).


Cele mai mari suprafeţe sunt ocupate de următoarele depozite de deşeuri periculoase:

  • iazurile de decantare de la Uzinele Sodice Govora (168 ha)
  • halda de zgura/cenusă de la Sidex Galaţi (100 ha)

  • depozitul industrial Turnu Tr. Magurele (62,3 ha)
  • iazurile de decantare de la Doljchim Craiova (15,8 ha).


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu