miercuri, 28 octombrie 2009

Poluarea solului




Solul poate fi poluat :
· Direct : -deversări, deşiuri
-din îngrăşăminte si pesticide
· Indirect : -depunerea ageţilor poluanţi injectaţi în atmosferă
-apa ploilor contaminate cu agenţi poluanţi
-transportul agenţilor poluanţi de către vânt de pe un loc pe altul → infiltrarea lor în sol şi în ape

Chimizarea în exces a agriculturii duce la tulburarea echilibrului solului ca şi la acumulare în sol şi în apa freatică a unor substanţe minerale.
Exemplu : nitriţii au efect methemoglobinizant pentru om şi animale şi distrug bacterile fixatoare de azot atmosferic
Pesticidele sunt principalele aspecte poluante ale solului. În majoritatea cazurilor, ele nu sunt biodegradabile, fiind toxice pentru plante şi animale. Dăunătorii naturali ai mediului au capacitatea de a evolua, aceştia devenind rezistenţi la pesticide. Din acestă cauză, oamenii creeazi noi substanţe care sunt mai eficiente, dar mai toxice pentru mediul înconjurător.
Aciditatea este procesul în care suprafaţa pământului este sărăcită în baze şi din cauza acestui lucru, creşte aciditatea. Creşterea acidităţii duce la degradarea solului, apelor şi a ecosistemelor aferente.Peste 300 de hectare se găsesc la un nivel de degradare ridicat, astfel încât se consideră că fenomenul este ireversibil.
Nivelul contaminării solului depinde şi de regimul ploilor. Acestea slapă atmosfera de agenţii poluanţi şi îi depun pe sol, dar spală şi solul, ajungând la vehicularea agenţilor poluanţi spre emisari. Ploile favorizează şi contaminarea în adâncime a solului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu