miercuri, 28 octombrie 2009

Întunecarea globală



Întunecarea globală reprezintă reducerea graduală a nivelului de iradiere globală directă pe suprafaţa terestră care a fost observată timp de mai multe decenii la rand după începutul măsurătorilor sistematice din anii 1990. se consideră că acesta este cauzată de o creştere în particule (aerosoli sulfuraţi) în atmosferă din cauza acţiunilor antropice.
Global, este estimate o reducere de 4% faţă de nivelurile din 1960, în schib, s-a observat o inversare a cestei dendinţe în ultimul deceniu. Cu toate acestea, întunecarea globală a interferat cu ciclul hidrologic, reducând evaporerea. Acesta a cauzat seceta în numite zone.
Întunecarea globală creează un efect de răcire care este posibil să fi mascat parţial efectul gazelor se seră şi al încălzirii globale

· Cauze şi efecte
Se consideră că întunecarea globală a fost cauzată de prezenţa ascensională a particulelor de aerosoli în atmosferă, cauzată de factorul antropic. Un efect al întunecării globale îl constituie ploaia acidă.Oamenii sunt direct responsabili pentru prezenţa particulelor în atmosfera terestră.

· Factorul de pan-evaporare
Acum câteva decenii, oamenii de ştiinţă au remarcat un aspect foarte straniu : rata de evaporare scădea, cu toate că se aşteptau să crescă din cauza încălzirii globale (în Europa, Israel şi America de Nord). Aceeaşi tendinţă similară a fost observată şi în China – scăderea radiaţiei solare. Acesta nu a fost întotdeauna însoţită de o creştere în plafonul de nori şi precipitaţii. De asemenea, se consideră că aerosolii joacă un rol critic în scăderea iradiantei solare.
Pan-evaporarea depinde do o serie de factori :
-factori adiţionali : înafară de radianta solară netă
-foctori majori : -deficitul de presiune a vaporilor
-viteza vântului
-cenuşa vulcanilor

· Cauze probabile
Arderea incompletă a combustibililor fosili (Diesel) şi a lemnului conduc la eliminarea funinginei. Fenomenul are un efect semnificativ de încălzire a atmosferei la altitudini de peste 2 kilometri, răcind suprafaţa oceanelor şi absorbind radiaţia solară.
În urma experimentelor din Maldive (s-au comparat arii de atmosfera de deasupra insulelor) a rezultat un fenomen cauzat în corelaţie cu norii şi particulele ce a produs întunecarea globală.
Tot în urma acestor experimente, s-a observat că suprafaţa uscatului se încâălzeşte, iar oceanele se răcesc.

· Relaţia cu încălzirea globală
Unii oameni de ştiinţă consideră că efectele întunecării globale au mascat efectul încălzirii globale şi ca reducerea întunecării globale va duce la viitoare creşteri de temperatură. Beate Liepert consideră că “trăim într-o lume care include încălzire globală şi acum ne straduim să eliminăm întunecarea globală. Vom ajunge într-o lume cu încălzire globală, care va fi mult mai calda decât ne imaginăm”.
Întunecarea globală şi încălzirea globală nu sunt mutual exclusive sau contradictorii, demostrându-se ştiinţific că efectele aparent opuse, pot apărea simultan în ambele sensuri. Întunecarea globală interacţionează cu încălzirea globală, blocând lumina solară, care în alte condiţii ar cauza evalorarea, particulele ataşându-se da picătirile de aer.
Întunecarea globală este afectată de evaporare şi ploaie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu